Ademen, bidden en uien schillen aan de rand van de mijn

Frits ter Kuile is een van de vele activisten die zich in het Duitse dorpje Lützerath verzetten tegen de komst van een grote bruinkoolmijn. Zaterdag wil de politie de boel leeg hebben. Frits wil “aanwezig zijn, ademen, uien schillen en bidden” samen met oude dametjes die geloven dat het heilloos is om door te gaan met de aarde opeten.

In dit fragment op Radio 1 geeft hij zijn getuigenis, vol vreugde en hoop.

https://www.nporadio1.nl/nieuws/buitenland/d9d9d2d6-d3d1-44af-aa08-af805f4a8727/duits-dorpje-verzwolgen-door-bruinkoolmijn

Aan het eind een interessante reactie van Wouter Zwart, de verslaggever in Duitsland. Die vindt het lovenswaardig dat Frits zo “idealistisch” is, maar je moet helaas realistisch zijn in deze oorlogswereld.

Wie zou er over 50 jaar gelijk krijgen?

Frits deelde zelf nog dit filmpje met ons, van de vernietiging van de kerk in Ilmenrath, 3 km ten noorden van Lützerath.

De sloop van de kerk in Ilmenrath voor de uitbreiding van de bruinkoolmijn

‘Het orgel speelt een oude Duitse hymne waarin God wordt geloofd als schepper’, zegt Frits. ‘Als de drone opstijgt, zie je op de achtergrond de enorme bruinkoolmijn. Ik zou op 60 seconden stoppen, ik kan dan enkel nog huilen. Maar het verzet van Kirchen im Dorf lassen, van natuurorganisaties, van antifa, krakers en autonomen, van boeren en buitenlui is geweldig.’

Frank Mulder is schrijver en publiceert onder andere in weekblad De Groene Amsterdammer. Hij woont in een woongemeenschap in de Utrechtse wijk Overvecht met zijn gezin, samen met mensen uit alle hoeken en gaten van de wereld.