Inspiratiebronnen

Wat wij schrijven, hebben we niet allemaal zelf bedacht. We staan in een lange traditie van mensen ons inspireren om midden in de crisis te zoeken naar waarheid en vrijheid. Hier vind je vast een aantal links ter verdere inspiratie. Het is de bedoeling dat we op deze site nog veel meer inspiratie gaan verzamelen.

Een belangrijke inspiratiebron is Jacques Ellul, een Franse denker-doener die vooral bekend is geworden met zijn boeken over techniek, macht en propaganda. Hij was jurist, socioloog en theoloog. Hij is een van de uitvinders van de leus ’think global, act local’, alweer bijna een eeuw geleden. In dit artikel lees je een overzicht van zijn leven en werk: De man die (bijna) alles heeft voorzien.

Een hedendaagse schrijver die ons inspireert is Paul Kingsnorth. Hij is hier bekend geworden door een interview bij Tegenlicht over zijn verleden als Engelse milieuactivist en een interview in Trouw over hoe hij op het christelijk geloof is gebotst. In een eigen essayreeks onderzoekt hij de opkomst van ‘de Machine’, zoals hij onze technische beschaving noemt. Ook voor hem was de coronacrisis een onthulling, het begin van een nieuwe kijk op wat er in de wereld aan de hand is. Zijn gedachten erover heeft hij gebundeld in een apart boekje dat je gratis kunt downloaden, The Vaccine Moment.

In Nederland zijn we enthousiast over De Nieuwe Wereld, een podcastkanaal over allerlei onderwerpen die te maken hebben met politiek en maatschappij. De gesprekken geven vaak een kritische kijk op technocratie, onder andere in de manier waarop we omgaan met corona. Wil je een derde weg zoeken in het nadenken over corona, dan vind je hier een hoop interessante, genuanceerde denkers.

Een van de initiatiefnemers, Frank Mulder, schreef eerder het boekje De Geluksmachine, dat een aantal van deze lijnen (nog voor covid bestond) bij elkaar pakt. Het gaat over het project om met hulp van techniek een wereld te bouwen die beter is dan de huidige wereld, een wereld die perfect is, ongeacht onze keuzes. Het boekje is alleen nog tweedehands te krijgen, maar hier gratis te downloaden, en het is een goede inleiding op het denken van o.a. Ellul. Er is net een Engelse vertaling verschenen: Hyperreality: How Our Tools Came to Control Us.

Later meer!

Frank Mulder is schrijver en publiceert onder andere in weekblad De Groene Amsterdammer. Hij woont in een woongemeenschap in de Utrechtse wijk Overvecht met zijn gezin, samen met mensen uit alle hoeken en gaten van de wereld.