Black Friday-gebed

Een gebed, om te bidden aan de dingen die we eigenlijk adoreren.

Klik hier als deze video niet te zien is: https://youtu.be/IjTEY3Zmea0

Ik heb dit gebed al in 2009 geschreven, voor een Michazondag. Ik noemde het “Onze Westerse Vader” omdat wij hier in het Westen misschien wel ten diepste dit gebed bidden. Black Friday is het summum van koopjes en deals. Wij willen de  eerlijke prijs er niet voor betalen, de winkels ook niet, dus betalen de handen van uitgebuite arbeiders de prijs. De ketens en processen zijn zo onzichtbaar voor ons consumenten dat we het leed dat erachter schuilt makkelijk kunnen negeren.

Ik ga deze Black Friday op zwart. Het is voor mij koop-niks-dag, oftewel international Buy Nothing Day. Met een klein beetje protest genieten, zonder me te laten verleiden dat ik iets nodig zou hebben.

Rik de Droominee woont in Rotterdam als spoken word kunstenaar. Aan de randen van kunst, geloof en bewuster worden vind hij genade en mooie woorden. Hij pleit voor “grace against the machine.”